Don Quichot in de bouw

Heel vaak wordt de idealistische visie van ons bedrijf als leuk, maar niet realistisch gezien. Ik voel me dan vaak een soort “Don Quichot” of zelfs een “Robin Hood”.

Don Quichot, het verhaal over iemand die zijn idealen nastreefde. Men verklaarde hem voor gek, maar aan het einde van het verhaal, krijgt hij na 6 uur slaap zijn verstand terug. De lezer zou zich kunnen afvragen of de eerdere dwaasheid van Don Quichot niet waardevoller en menselijker was.

Robin Hood is een volksheld die steelt van de rijken en zijn buit verdeelt onder de armen. Veel mensen in met name Westerse landen “stelen” als het ware van toekomstige generaties. Er worden veel meer grondstoffen gebruikt en er is veel meer vervuiling dan de aarde aankan.

Ben je gek als je je idealen navolgt? Wie durft zelf een Robin Hood te zijn?

Het mag duidelijk zijn dat ik respect heb voor mensen die mooie idealen hebben en hiervoor vechten. Mijn ideaal is om de wereld en met name de bouwwereld, een stukje beter te kunnen maken.

Het verwezenlijken van zo’n droom in het familiebedrijf van mijn opa en mijn vader is niet gemakkelijk. Ik hoor vaak dat er ook geld verdient moet worden, en natuurlijk is dat zo. Net als ademhalen, is geld verdienen belangrijk. Maar stel je eens voor als je levensdoel zou zijn om adem te halen? Hoe zinloos is dat? Daarom probeer ik zo goed en zo kwaad als het gaat in de bijzondere bouwwereld een voorbeeld te zijn. Het MOET mogelijk zijn om de continuïteit van je bedrijf te waarborgen en gelijktijdig je idealen na te streven. Sterker nog, ik ben daarvan overtuigd!

Nelson Mandela zei ooit: “one of the most difficult things is not to change society but to change yourself”.
Met andere woorden, verander de wereld en begin bij jezelf, je bedrijf en je naaste omgeving.